четвъртък, 30 януари 2014 г.

Уникални пълнени картофи болонезе




Продукти:

картофи
кайма
домати
сирене
кашкавал
лук
чесън
босилек
риган
сол
черен пипер








Картофите ( обелени ) се сваряват. После се режат по средата и се издълбават.
Прави се плънка .
Лука и чесъна ( ситно нарязани ) се пържат до златисто. После се прибавя и каймата. След като стане кафеникава на цвят се слагат доматите. Оставя се да ври 5-6 минути и се добавя издълбаното от картофите.
Слагат се подправките и се пълнят картофите. Отгоре се настъргва сирене и кашкавал и се пече 7-8 мин. 







Оригиналната рецепта е с телешка кайма.









сряда, 29 януари 2014 г.

Ориз с праз и соев сос

                 



Продукти:


ориз
моркови
праз
копър
соев сос
домати
сол
черен пипер
масло




        




Праза и морковите се задушават с масло. Прибавя се соев сос и доматите. Накрая се слага  ориза и вода ( два пъти колкото е ориза ). Вари се докато ориза е готов.


Поръсва се с копър.

Страхотна гарнитура за печено пиле.

неделя, 26 януари 2014 г.

Пилешки сърца с лук, гъби и червено вино

 


Продукти:


пилешки сърца
гъби
лук
чесън
домати
соев сос
червено вино
сол
черен пипер
магданоз



Сърцата се сваряват.
Лука и чесъна се нарязват на полумесеци и за пържат до златисто. Прибавят се и гъбите. После се слагат сърцата  и останалите продукти.  Вари се до изпаряване на течността. После се поръсва с магданоз.

събота, 25 януари 2014 г.

Страхотна питка/погача с мая





Продукти:

1/2 коф.кисело мляко
1/2 коф. хладка вода
2 яйца
1 пак. суха мая
1 ч. лъж. сол
1 ч. лъж. захар
1 ч. лъж. масло
2 суп. лъж. олио
брашно ( около 1 кг.)








Слагате малко от водата, маята сол и захар и оставяте 5 мин.
След това замесвате тестото. Оставя се да втаса 30 мин.
После се слага в тавата, в която ще се пече ( подмазана с мало ) и пак втасва 1 час.
Пече се на 200 градуса, като се слага в студена фурна.





неделя, 19 януари 2014 г.

Задушен заек с картофи в гювеч

                  

Продукти:


заешко месо
картофи
морков
лук
сол
черен пипер
червен пипер
дафинов лист
копър
домати



Всичко се слага в гювеча и се пече на 220 градуса около 2 часа.







              




             

събота, 18 януари 2014 г.

Вкусни сладки " Хапки "





Продукти:


4 яйца
12 суп. лъж. захар
16 суп. лъж. брашно
1 бакпулвер




Разбиват се яйцата и захарта . Прибавя се брашото с бакпулвера и се пече блат на 200 градуса предварително загрята фурна.
Блата се нарязва на кубчета ( фигурки пожелание ).


Прави се смес :


200гр. вода
2 ч.чаши захар
2 ванилии
5 суп.лъж. какао
125 гр. масло
1 суп.лъж. ром


Слага се на котлона в последователност както са описани до получаване на еднородна смес.

Всяко кубче ( вече изстинало ) се потапя в получената смес  и се овалва в смлени
орехи.







неделя, 12 януари 2014 г.

Торта от руло и шоколад






Продукти:


3 рула
400гр. заквасена сметана
3 шоколада
250гр. масло
5.суп.лъж.захар
1 ваилия
орехи





Разтопява се маслото на вода баня. Към него се прибавят и шоколадите ( начупени ) . След като и те се разтопят се маха от котлона.
Разбърквате сметаната със захарта и ванилията и я прибавяте по малко към шоколада и маслото.









В една кръгла купа започвате да редите рулото ( нарязано на филийки ). Запълвате купата по края до горе. После започвате да редите в дупката . Слагате от сместа, после орехи ( на парченца или смлеи ) и пак руло . Итака редувате докато се напълни купата . Накрая се прави капак от руло. 










Оставете в хладилика няколко часа да се стегне крема. После обърнете тортата на поднос.
За да се отлепи по-лесно от купата може да сложите за 1мин. в топла вода.