неделя, 19 октомври 2014 г.

Лазаня с кайма




Продукти:

250гр. кори за лазаня ( една кутия )
400 гр. кайма
2 глави лук
200 гр. кашкавал
800 гр. настъргани домати
400 гр. прясно мляко
7 суп. лъж. олио ( масло)
7 суп. лъж. брашно
сол
черен пипер
босилек
риган





Лука ( нарязан на ситно) се задушава заедно с доматите. После се прибавя каймата, сол,черен пипер, риган и босилек.
В  друг съд се прави сос бешамел. Олиото се слага на котлона, запържва се в него брашното и се добавя прясното мляко. Бърка се до получаване на хомогенна смес. Желателно е соса да не става много гъст.










В подмазана тава се редят - ред кори, ред червен сос....и така докато свършат, като най-долният и най-горният ред да са кори. Отгоре се залива със сос бешамел и се пече около един час в умерена фурна ( 180-200) градуса, предварително загрята.
Малко преди да се извади  се настъргва кашкавала и се допича. 





Червеният сос трябва да е по-рядък , защото корите попиват доста и може да останат сурови. Ако соса е станал по-гъст, може да добавите и 1 чаша вода ( около 300гр.).
За първи път я правих. Стана много вкусна.

събота, 4 октомври 2014 г.

Кюфтенца с картофи




Продукти:

кайма
картофи
лук
домати
яйце
копър
магданоз
черен пипер
червен пипер
сол
олио
пикантина









Картофите се нарязват на лентички. Слага се нарязания лук на полумесеци, копър,домати,сол,черния и червения пипер. Залива се с малко мазнина. Добавя се около 150 мл. вода. От каймата ( подправена ) се правят малки кюфтенца, които се подреждат между картофите.






Пече се първо на 250 градуса, докато заври, после се намаля на 200 градуса, като тавата е на най-долното ниво на фурната.